Kullancskanál Kullancskanál

előző oldal

Mit tegyünk a szakszerűen eltávolított kulanccsal...

Példa a mindennapokból...

Sokunkkal előfordult már, hogy kirándulás során két- vagy négylábú szeretteink közül valaki kullancscsípést szenvedett Megeshet ez még annak ellenére is, hogy a forgalomban lévő különféle kullancsriasztó készítmények valamelyikét használtuk megelőzésként.

Kullancscsípés esetén két fontos dologra kell összpontosítani: Az egyik, hogy az élősködőt mielőbb távolítsuk el, a másik, hogy az eltávolításhoz szakszerű eszközt (például a gyógyszertárakban is kapható Kullancs-eltávolító kanalat) használjuk.

Kutatási eredmények kimutatták, hogyha a kullancsot valamely népi regula szerint (pl.: zsírral történő bekenés), vagy nem megfelelő eszközzel (pl.: csipesszel) távolítják el, akkor az állat a fuldoklás, vagy erős szorongatás hatására haláltusájában a bőrben rögzült szájszervén át fertőző, azaz kórokozókkal teli nyálat öklendez a bőrsebbe. Szintén tudományos tény, hogy a kullancs minél hosszabb időt tölt el az áldozatában, annál nagyobb a fertőződés esélye. Ezért fontos, hogy lehetőség szerint minél gyakrabban végezzünk magunkon vagy társállatunkon kullancs vizitet.

Amennyiben kullancscsípést szenvedtünk és azt nem észleltük időben, fontos a fertőződés lehetőségének információját kinyerni az élősdiből!
A Lyme borreliosist (régi nevén: Lyme-kórt) okozó borreliákat (Borrelia garinii, B. afzelii és B. burgdorferi sensu stricto) a kullancsból egyértelműen ki tudjuk mutatni a gyógyszertárakban kapható Fassisi® BoTick Kullancs Teszt segítségével.

LYME-BORRELIOSIS

A borreliák a kullancs középbelében találhatók. A borreliák a kullancs szívó aktusa közben terjednek és csak néhány óra után jutnak át a nyálmirigyen keresztül az áldozatba. Így a szúrás időpontja utáni első órákban még nem feltétlenül áll fenn a borrelia-fertőződés veszélye. (Ezért rendkívül fontos a mielőbbi, gyors és szakszerű kullancseltávolítás!) A borreliák kullancsból történő kiáramlása csak a kullancs szívásának kezdete után kb. 2 órával indul és a tetőpontját kb. 72 óra múlva éri el 100%-ban. A Lyme-borreliosis megbetegedés képe sokféle lehet. Így a Lyme borreliosis betegségképének világos körülhatárolása ma még nem teljesen lehetséges. Ha egy kullancs teleszívta magát vérrel, nem zárható ki az hogy, potenciális borrelia-terjesztő és a kullancsot meg kell vizsgálni az esetleges borrelia fertőzöttségre.

A Fassisi® BoTick Kullancs Teszt elve

Fassisi BoTick Kullancs Teszt
A Fassisi® BoTick Kullancs Teszt egy membrán Immunoassay és a kullancsból való direkt borrelia kimutatást teszi lehetővé. A borrelia antigének polyklonikus ellenanyagokkal, mint fogadókkal konjugált borrelia ellenanyagok segítségével mutathatók ki. A kapilláriserőnek köszönhetően halad végig a használati utasítás szerint a kullancsból vett minta a mintanyílásba cseppentés után a tesztcsíkon/reakciómezőn. A tesztcsík vizsgáló régiójában a kész borrelia antigén-ellenanyag komplexet az immobilizált fogadó reagens köti meg. A kontroll régióban, a C jelnél minden esetben meg kell jelennie egy piros csíknak! Ez a teszt működése kontrolljául szolgál, megmutatja, hogy a kullancs nedv teljesen végighaladt-e a membránon. A teszten a T jelnél megjelenő második piros csík a kullancsból vett mintában borrelia jelenlétét igazolja, azaz pozitív eredményt jelent. Ha nem jelenik meg piros csík a teszten a T jelnél lévő régióban, az eredmény negatív, borreliák nem kimutathatók. Fassisi BoTick Kullancs Teszt pozitív eredménye Fassisi BoTick Kullancs Teszt negatív eredménye
  • A Kutya - 2011 június

ALKALMAZÁSI TERÜLET

A teszt nem beteg diagnosztikum. A tesztet kizárólag kullancs vizsgálatára fejlesztették ki (kullancs analitikum). A teszt pozitív eredménye borrelia-jelenlétet mutat a kullancsban. A teszt felhasználható mind emberen, mind társállatokon fellelt kullancsok vizsgálatára.

A KULLANCS ANALÍZIS POZITÍV EREDMÉNYE

  • Nem minden fertőző kullancs csípése okoz fertőződést.
  • A pozitív teszt eredményről tájékoztassa háziorvosát, ill. állatorvosát.
  • Tájékozódjon tőlük, hogy a Borrelia garinii, B. afzelii és B. burgdorferi sensu stricto okozta kórképeknek milyen bevezető tünetei lehetnek a kullancs csípte áldozatnál.
  • A tünetek észlelésekor rögtön forduljon háziorvosához, ill. állatorvosához, hogy mielőbb a beteg diagnosztikai vizsgálatokat lefolytassák és a beteg gyógykezelését megkezdjék a mielőbbi gyógyulás érdekében.
  • Fontos tudni, hogy a Lyme borreliosisból (régi nevén: Lyme-kórból) történő felgyógyulás után nem alakul ki tartós immunológiai védettség, ezért egy év alatt akár kétszer is megfertőződhet, megbetegedhet.

A Fassisi® BoTick Kullancs Teszt ELŐNYEI

  • Gyors és biztos „kullancs diagnózis".
  • Használata nem igényel szakmai elő képzettséget.
  • Könnyen és bárhol alkalmazható.
  • Ára megfizethető, érdeklődjön patikusánál!

Kullancsteszt

A Fassisi® BoTick Kullancs Teszt gyógyszertári forgalmazója:
Bio-Herb Kft Bio Herb Kft.
1139 Budapest, Béke tér 7.
www.bio-herb.hu | info@bio-herb.hu
Infóvonal: +36 30 307 9605

FONTOS

A globális felmelegedés következtében sajnálatosan már egész éven át tart a kullancsveszély, már a falvak-, városok- és a főváros kertjeiben és parkjaiban is! Ezért értesítse rokonait, barátait, ismerőseit a már egész éven át fennálló kullancsveszélyre!
Családja kullancs elleni védelmére a gyógyszertárakban kapható BITEFREE termékcsalád spray, kenőcs és roll on termékeit ajánljuk.
Legyen mindig csípés mentes, azaz www.bitefree.hu!

De két- és négylábú szerettei teljes biztonsága érdekében a Kullancs-eltávolító kanál és a Fassisi® BoTick Kullancs Teszt is legyen része házipatikájának, autója egészségügyi dobozának és mindig legyen a túrák, valamint kutyasétáltatás során hátizsákjában!